Sådan logger I ind med MitID Erhverv

Med MitID Erhverv er der forskellige muligheder, når I skal logge på og skrive under digitalt med MitID på vegne af jeres organisation. I vælger selv den løsning, der passer bedst til jer.

Anvend privat MitID til at logge ind

Så behøver du som bruger kun dét ene MitID - både når du logger ind som privatperson og erhvervsbruger


Med MitID Erhverv er det muligt at anvende dit private MitID, når du agerer digitalt på vegne af din virksomhed eller forening. Du anvender dit private bruger-ID og private MitID identifikationsmiddel fx MitID app eller kodeviser, når du logger ind eller skriver under digitalt med MitID på vegne af organisationen.

På den måde kan du nøjes med ét MitID, fremfor at anvende ét MitID til privat brug og ét til erhvervsbrug.

Alle brugere kan anvende sit private MitID. Det er dog nødvendigt, at både organisationen og den enkelte bruger i organisationen siger ja til brug af privat MitID. Derfor kan brugere i samme organisation logge ind på forskellige måder; enten med privat eller et særskilt MitID til erhvervsbrug.
Det er organisationsadministratoren i jeres virksomhed eller forening, der vælger, om organisationen accepterer brug af privat MitID. Det vil sige, om brugerne skal kunne bruge sit private MitID til at logge ind på vegne af jeres virksomhed eller forening.

Organisationsadministratoren vælger muligheden til eller fra, når organisationen sættes op til MitID Erhverv. Valget kan altid ændres efterfølgende under Indstillinger i MitID Erhverv. 

Læs mere om opsætning af din virksomhed eller forening

Den enkelte bruger skal også sige ja til at anvende sit private MitID. Dette sker, når brugeren er blevet oprettet i MitID Erhverv, og efterfølgende skal ind for at aktivere sig.

Læs mere om aktivering af brugere
Når du logger ind på fx Digital Post er det let at vælge, om du logger på som privatperson eller i erhvervssammenhæng.

Når du har tastet dit private bruger-ID og swipet med MitID appen, kan du på en oversigt vælge, om du vil fortsætte som privatperson eller som erhvervsbruger på vegne af din organisation.

Læs vejledning til, hvordan du logger ind med privat MitID
Når du bruger dit private MitID i erhvervssammenhæng, er de to identiteter bag, altså erhvervsidentiteten og den private identitet, altid adskilt.

Der sker altså ingen sammenblanding af din erhvervsidentitet og din private identitet, når du anvender dit private MitID på vegne af din virksomhed eller forening.
Hvis du bruger dit private MitID på vegne af din virksomhed eller forening, kan du samtidigt anvende dit private NemID. Du kan anvende dit private NemID side om side med dit MitID, indtil NemID lukker. 

Vær opmærksom på, at det ikke er alle brugere, som kan benytte sit private NemID. Det kræver, at dit NemID er registreret korrekt med opdaterede ID-oplysninger.

Vi anbefaler derfor, at du som udgangspunkt anvender dit private MitID fremfor NemID.

Anvend særskilt MitID til erhvervsbrug til at logge ind

Så har du ét MitID til privat brug og et andet MitID kun til erhvervsbrug

Med et særskilt MitID til erhvervsbrug har du et MitID Erhverv bruger-ID og særskilt MitID identifikationsmiddel fx en MitID app. Det særskilte MitID kan kun anvendes, når du logger ind eller skriver under digitalt med MitID på vegne af din virksomhed eller forening.

Det særskilte MitID identifikationsmiddel kan være en MitID app, kodeviser, kodeoplæser eller chip. Alt efter hvad den enkelte organisation vælger at tilbyde, at brugerne kan anvende.

Hvis du ønsker at anvende MitID appen som særskilt identifikationsmiddel, kan du gøre det på to måder:

  • Eksisterende MitID app fx på privattelefonen
    Du kan tilføje din erhvervsbruger til en eksisterende MitID app fx din MitID app på privattelefonen. På den måde har du både din private bruger og erhvervsbruger i samme MitID app. Din private bruger og din erhvervsbruger er helt adskilt i MitID appen og har hver deres PIN-kode. Bemærk! Hvis du har flere brugere i samme MitID app, kan biometrien i appen ikke anvendes. Det betyder, at du ikke kan anvende face-ID eller fingeraftryk, når du godkender med MitID appen. I stedet skal du anvende PIN-kode, når du godkender med MitID-appen. Du har en PIN-kode for hver bruger, du har i MitID appen. Det er ikke muligt at have to MitID apps på samme telefon.
  • Ny MitID app fx på arbejdstelefonen
    Du kan også tilføje din erhvervsbruger til en ny MitID app. Fx hvis du har en arbejdstelefon, som du gerne vil have MitID appen på. MitID appen skal først downloades, hvorefter din erhvervsbruger kan tilføjes hertil.
Bliv klogere på forskellen mellem brug af privat MitID og særskilt MitID til erhvervsbrug

Play

Vil du anvende samme MitID på tværs af flere organisationer?

Du kan anvende samme MitID på tværs af flere virksomheder eller foreninger 

Anvend dit private MitID på tværs af flere CVR-numre
Du kan anvende dit private MitID på tværs af flere virksomheder og foreninger. Det kan du, hvis du siger ja til at bruge dit private MitID. Organisationen, som du skal logge ind på vegne af, skal også sige ja til, at du anvender dit private MitID.
Anvend dit særskilte MitID på tværs af flere CVR-numre
Hvis du har et særskilt MitID til erhvervsbrug, som du logger ind og godkender med på vegne af en virksomhed eller forening, kan du også bruge samme MitID på vegne af andre organisationer. Det kræver, at alle organisationer siger ja til det. 

Når du logger på fx Digital Post eller virk.dk kan du nemt se og vælge, hvilken virksomhed eller forening, du vil fortsætte med at logge ind på vegne af.
Virksomheden eller foreningen, som har tildelt det særskilte MitID til dig, skal sige ja til, at dette MitID også kan anvendes i andre organisationer.

På samme måde skal virksomheden eller foreningen, hvor du skal anvende det særskilte MitID, sige ja til, du kan bruge det på vegne af organisationen.

Det er en administrator, som til- eller fravælger, hvorvidt dit særskilte MitID kan anvendes på tværs af organisationer.
Det er brugeradministratoren i jeres organisation, som kan tildele et delt særskilte MitID til den enkelte bruger.

Når brugeren logger på fx Virk eller Digital Post, anvender brugeren samme bruger-ID på vegne af begge organisationer. Efter brugeren har indtastet bruger-ID og fx swipet i MitID appen, kan brugeren vælge, om man vil logge på som bruger i organisation A, B eller C m.fl.
Organisationernes data er helt adskilt, selvom en bruger anvender samme særskilte MitID til at logge ind og godkende med på tværs af flere organisationer.

På samme måde er din private data som bruger helt adskilt fra organisationens data, hvis du bruger dit private MitID til at logge ind med på vegne af en virksomhed eller forening.

Det er udelukkende bruger-ID'et og MitID identifikationsmidler fx MitID app, som går på tværs.

MitID identifikationsmidler

Et MitID identifikationsmiddel er en MitID app, kodeviser, kodeoplæser eller chip. Alle brugere skal have et MitID identifikationsmiddel fx en MitID app, for at kunne logge ind eller skrive under digitalt på vegne af en virksomhed eller forening.